22 mar 2013

Sernik kawowo-czekoladowy z pianką


Jak mówiłem, serniki to jedne z moich ulubionych ciast więc proszę przygotować się na sporą ich ilość :)
Tym razem w wersji kawowo-czekoladowej z kakaową pianką.
Diabelnie prosty w wykonaniu bo dosłownie wymieszany łyżką, a jaki smaczny! Pieczony w kąpieli wodnej dzięki czemu jest wilgotny i mazisty czyli taki jaki lubię najbardziej.




Spód 
Składniki:
  •  60g masła
  • 1 szklanka* mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Mąkę, sól, kakao, cukier i proszek do pieczenia przesiać, dodać zimne masło i posiekać je z suchymi składnikami. Dodać jajko i szybko zagnieść.
/ w razie potrzeby gdyby ciasto nie chciało się związać można dodać 1-2 łyżki lodowatej wody/






Masa serowa
Składniki:
  • 0,7kg sera na sernik
  • 400g jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 0,5 szklanki cukru**
  • 1 budyń śmietankowy(40g)
  • 3 żółtka i 1 jajko
  • 100g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 80ml likieru kawowego***
  • 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Ser,jogurt, cukier, kakao, proszek budyniowy wymieszać łyżką na jednolitą masę. Podgrzać likier i rozpuścić w nim kawę, dodać do masy wraz z żółtkami i jajkiem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przestudzoną dodać do masy i dokładnie z nią połączyć.

Pianka
Składniki:
  • 3 białka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1,5 łyżki kakao
  • łyżeczka żelatyny + 1/4 szklanki wody do jej rozpuszczenia
  • śmietana 18%
Białka, wodę i cukier umieścić w misce nad garnkiem z gotującą się wodą.
Ubijać mikserem, aż piana będzie sztywna i lśniąca(ok. 8-10 minut), zdjąć znad kąpieli wodnej i delikatnie wmieszać kakao.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie , schłodzić i dodać do piany.
Odstawić do przestygnięcia.



Wykonanie:

Tortownicę 22-24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozwałkować ciasto lub wykleić nim dno formy. Nakłuć widelcem i piec ok. 15 minut w 180º. Wyjąć, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160-170ºC i wstawić do niego naczynie z wrzącą wodą.
Na podpieczony spód wylać masę serową i piec ok. 60-70 minut, aż do momentu gdy sernik się zetnie.

Po upieczeniu nie uchylać piekarnika przez pierwsze 20 minut, następnie delikatnie otworzyć drzwiczki i pozostawić tak ciasto na 3-4 godziny.
Po tym czasie wyjąć ciasto i wylać na nie piankę. Dla ozdoby można w kilku miejscach zrobić kleksy z kwaśnej śmietany i rozprowadzić je za pomocą wykałaczki w fantazyjne wzory.
Schłodzić w lodówce całą noc i podawać.


 * - szklanka o pojemności 250ml
** - ilość cukru według własnych upodobań. Polecam spróbować masy przed dodaniem jajek czy jest wystarczająco słodka dla nas.
*** - można zastąpić go np. advocaatem kawowy

1 komentarz: