Od takie jednoosobowe mini pavlovy. :)
Bezy
Składniki:
- 5 białek
- szklanka cukru
- łyżeczka octu
- szczypta soli
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Porcje piany nakładać za pomocą łyżki lub wyciskając szprycą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Bezy suszyć w 130ºC przez około godzinę, wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Krem kawowy
Składniki:
- 250ml zimnej śmietanki 36%
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki likieru kawowego
- 3 łyżki cukru pudru
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania wlać kawę, likier oraz cukier puder.
Na każdą bezę nakładać porcję ubitej śmietany, przykryć drugą bezą.
Smacznego!
Z Kiciusiem to i bezy mozna nazwac prosta rzecza..
OdpowiedzUsuńEhhh ten krem kawowy *_* :D
Za te jeżyny dałabym się pokroić! :)
OdpowiedzUsuńdla mnie deser idealny do weekendowej kawki :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam dziś, ale moje bezy się ropłaszczyły po kilku min w piekarniku;-(((( czy to wina tego, ze zapomniałam o occie i mące i dodałam je dopiero po chwili, z powrotem przekładając masę do miksera?
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że masa nie była dostatecznie ubita, powinna być bardzo sztywna, gęsta a cukier całkowicie się w niej rozpuścić.
Usuń