29 maj 2013

Czekoladowy tort bezowy z kremem fistaszkowym, sosem karmelowym i prażonymi orzeszkami ziemnymi


Dziś zapraszam na wyjątkowy deser. Dla wszystkich miłośników połączenia słodyczy czekolady i bez z słonym smakiem orzeszków ziemnych i solonego sosu karmelowego.
Deser wymagający czasu i cierpliwości, ale na prawdę polecam go zrobić bo jest boski!
Inspirację zaczerpnąłem ze strony Asi - Kwestia Smaku.


Beza
Składniki:
  • 8 dużych białek jaj
  • 350g cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 50g posiekanej czekolady
  • Piekarnik rozgrzać do 120ºC, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na niej 2 okręgi o średnicy 20cm.
Białka z solą ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Gdy zaczną się pienić dodawać po łyżce cukier, każdorazowo dokładnie miksując.
Ubijać pianę ok. 10 minut, aż będzie sztywna, gęsta i lśniąca.
Jedną łyżeczką kakao i mąkę przesiać przez sito, dodać ocet i jeszcze raz ubijać przez ok. 3 minuty.
Dwie pozostałe łyżeczki kakao oraz posiekaną czekoladę wmieszać w masę 3-4 ruchami łyżki, a następnie rozłożyć białka na dwa odrysowane koła.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30 minut w 120ºC. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100ºC i suszyć bezę przez ok. 2-2,5 godziny.


Krem fistaszkowy
Składniki:
  •  250g sera mascarpone
  • 250ml śmietany kremówki
  • 3 czubate łyżki solonego masła orzechowego
Śmietanę ubić na sztywno.
Masło oraz mascarpone zmiksować do połączenia się, a następnie za pomocą łyżki wmieszać ubitą śmietanę.

Dodatkowo:

Na jeden z blatów bezowych wyłożyć krem, posypać prażonymi orzechami i polać sosem.
Przykryć drugą bezą i podawać.


1 komentarz: