Dziś zapraszam na wyjątkowy deser. Dla wszystkich miłośników połączenia słodyczy czekolady i bez z słonym smakiem orzeszków ziemnych i solonego sosu karmelowego.
Deser wymagający czasu i cierpliwości, ale na prawdę polecam go zrobić bo jest boski!
Inspirację zaczerpnąłem ze strony Asi - Kwestia Smaku.
Beza
Składniki:
- 8 dużych białek jaj
- 350g cukru
- szczypta soli
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
- 50g posiekanej czekolady
- Piekarnik rozgrzać do 120ºC, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na niej 2 okręgi o średnicy 20cm.
Ubijać pianę ok. 10 minut, aż będzie sztywna, gęsta i lśniąca.
Jedną łyżeczką kakao i mąkę przesiać przez sito, dodać ocet i jeszcze raz ubijać przez ok. 3 minuty.
Dwie pozostałe łyżeczki kakao oraz posiekaną czekoladę wmieszać w masę 3-4 ruchami łyżki, a następnie rozłożyć białka na dwa odrysowane koła.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30 minut w 120ºC. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100ºC i suszyć bezę przez ok. 2-2,5 godziny.
Krem fistaszkowy
Składniki:
- 250g sera mascarpone
- 250ml śmietany kremówki
- 3 czubate łyżki solonego masła orzechowego
Masło oraz mascarpone zmiksować do połączenia się, a następnie za pomocą łyżki wmieszać ubitą śmietanę.
Dodatkowo:
- 80g uprażonych solonych orzeszków ziemnych
- porcja sosu karmelowego
Na jeden z blatów bezowych wyłożyć krem, posypać prażonymi orzechami i polać sosem.
Przykryć drugą bezą i podawać.
Jeeju! kradnę kawałek :)
OdpowiedzUsuń